Yoga - Předmluva

Jógu dneska dělá kde kdo. Většinou cvičej pozice jednoduchý co nemaj velkej zdravotní význam pro tělo. Sice to semtam trochu pomůže, ale jóga má na víc. Říká se, že počet hlavních pozic (ásan) je asi 84. 

Když mi bylo štrnáct, čet sem v mladým světě něco vo jóginský škole v Indii, a pak si do tý dobrý školy napsal vo knížku, páč bolševik nic takovýho neznal. Škola se menuje Bihar School of Yoga a je tam dodnes. No a v tý knížce sem se dočet, že stačí dělat pořádně pár hlavních pozic.

Cvičím hodinku ráno a hodinku večír před spaním. Ráno začínám rozcvičkou – říká se tomu pozdrav slunci – súrja namaskár.  Nemá to tady cenu podrobně popisovat, je toho na netu dost, stačí se kouknout na youtube. Pár sem jich skouk, ale je jich tam hodně špatnejch. Jediný video se mi líbilo na joga-online.cz (https://www.joga-online.cz/jogove-sestavy/pozdrav-slunci) – mělo to nejmíň chyb.

Pak cvičím pozice, každou tak třikrát a nakonec relax. Je třeba mít na mysli, že zatímco pozdrav slunci se má dělat ve finále rychle, aby se tělo poránu zahřálo, pozice se pak cvičí velmi pomalu a hlavně bez jakékoliv námahy nebo bolesti. Nic se nesmí přehánět.

Takže tolik na začátek, příště začnu s tím mým seznamem pozic.

Fotka je z roku 1978

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kadlčák | sobota 7.10.2023 22:46 | karma článku: 8,63 | přečteno: 163x